Proszę o odpowiedź na poniższą kwestię. Pracuję zawodowo od wielu lat na umowę o pracę. Zakład pracy odlicza mi kwotę wolną od podatku - zapewne kiedyś tam podpisałem PIT-2, ale tego nie pamiętam. W ubiegłym roku w lutym założyłem jednoosobową działalność gospodarczą (prowadzę PKPiR na zasadach ogólnych, PIT-36). Zeszły rok zamknął się stratą (również w każdym kwartale - rozliczanie kwartalne). Zakład pracy wie o mojej DG, ale formalnie nie złożyłem takiego oświadczenia. Księgowa twierdzi, że nie musze tego robić, bo nie ma znaczenia, czy to ona potrąca kwotę wolną przy naliczaniu mojego wynagrodzenia, więc ja tego już nie robię w rozliczaniu swojej działalności, czy też na odwrót - jeśli będę tego chciał, bo to na to samo wychodzi. Co mam zrobić - czy nie składać oświadczenia tak jak to ona sugeruje. A więc zakład pracy będzie dalej odliczał kwotę wolną, a ja nie, czy też złożyć oświadczenie (zmusić zakład pracy do naliczania podatku bez odejmowania kwoty wolnej) i tym samym kwotę wolną odliczać od podatku wynikającego z DG? Czy byłem zobowiązany do formalnego złożenia oświadczenia w swoim zakładzie pracy o rozpoczęciu DG? Jeśli tak, a tego do tej pory nie zrobiłem, czy z tego powodu są jakieś sankcje - z jakiego tytułu (w rozliczeniach DG w zeszłym roku nie odejmowałem z tego powodu kwoty wolnej…)?